Retrieve

Some of the articles published on the site of "Meat Industry", closed to public viewing.

To view these articles is equal to 90 rubles, you can make payments by any method convenient for you:

Subscribe to journal

АВТОРЫ: Канд. биол. наук В. Ю. Корниенко, канд. техн. наук Т. А. Фомина , В.Н.Жулинкова ФНЦ пищевых систем им. В. М. Горбатова

КЛЮЧЕВЫЕ СЛОВА: видовая идентификация мяса, ПЦР, биологические чипы

АННОТАЦИЯ: В обзоре рассмотрены основы механизма работы флуоресцентного красителя и гасителя флуоресценции, часто используемых для детекции в современных системах для видовой идентификации мяса на основе флуоресценции. Рассмотрены особенности химического строения интеркалирующих красителей, механизмы интеркаляции, влияние электронных орбиталей атомов азота на свойства красителя, формирование заряда на атоме азота и влияние этого заряда на механизмы внедрения (интеркаляции) красителя в молекулу ДНК. Представлена таблица основных красителей и гасителей флуоресценции с их оптическими характеристиками. Сделан сравнительный анализ используемых методов, проведена оценка перспективности использования того или иного метода для целей идентификации мяса и мясных полуфабрикатов.

A review of world trends in meat species identification. Part 3

Authors: Kornienko V.Yu., Fomina T.A., Zhulinkova V.N. Gorbatov Research Centre for Food Systems

Key words: species identification of meat, PCR, biological chips

Abstract. This review examines the basis of the mechanism of operation of fluorescent pairs (fluorescent dye and fluorescence damper), often used for detection in modern systems for species identification of fluorescence-based meat. Features of chemical structure of intercalating dyes, mechanisms of intercalation, influence of electron orbitals of nitrogen atoms on properties of dye, formation of positive charge on nitrogen atom and influence of this charge on mechanisms of introduction (intercalation) of dye into DNA molecule are shown. The overview presents a table of the main dyes and fluorescence dampers with their optical characteristics. We compared the methods used, assessed the prospects of using a method to identify meat and meat semi-finished products.

Литература

1. Kumar A. Identification of species origin of meat and meat products on the DNA basis: a review/ Kumar A., Kumar R., Sharma B., Gokulakrishnan P., Mendiratta S., Sharma D. // Critical Reviews in Food Science and Nutrition.–2015.–V. 55. –P. 1340-1351.

2. Singh V. Meat species specifications to ensure the quality of meat: a review / Singh V., Neelam S. // International Journal of Meat Science.–2011.–V. 1. –P. 15-26.

3. Okonechnikov K.Unipro UGENE: a unified bioinformatics toolkit/Okonechnikov K., Golosova O., Fursov M., the UGENE team. // Bioinformatics. –2012. –V. 28. –P. 1166-1167.

4. Wolf C. Quantitative competitive (QC) PCR for quantification of porcine DNA / Wolf C., Lüthy J. // Meat Science.–2001. –V. 57.–P. 161-168.

5. www.syntol.ru

6. Hou B. Development of a sensitive and specific multiplex PCR method for the simultaneous detection of chicken, duck and goose DNA in meat products / Hou B., Meng X., Zhang L., Guo J., Li S., Jin H. // Meat Science. –2015.–V. 101.–P. 90-94.

7. Kitpipit T. Direct-multiplex PCR assay for meat species identification in food products / Kitpipit T., Sittichan K., Thanakiatkrai P. // Food Chemistry.2014. –V. 163.–P. 77-82.

8. Ali M. E. Multiplex PCR assay for the detection of five meat species forbidden in Islamic foods / Ali M. E., Razzak M. A., Hamid S. B. A., Rahman M. M., Al Amin M., Rashid N. R. A. // Food Chemistry.–2015.–V. 177. –P. 214-224.

Okonechnikov K.Unipro UGENE: a unified bioinformatics toolkit/Okonechnikov K., Golosova O., Fursov M., the UGENE team. // Bioinformatics. –2012. –V. 28. –P. 1166-1167.
Вы здесь: ГлавнаяArticlesA review of world trends in meat species identification. Part 3