Retrieve

Some of the articles published on the site of "Meat Industry", closed to public viewing.

To view these articles is equal to 90 rubles, you can make payments by any method convenient for you:

Subscribe to journal

АВТОРЫ: Ю. И. Ковалева, канд. с.-х. наук, доц. Р. З. Абдулхаликов, ФГБОУ ВО «Кабардино-Балкарский государственный аграрный университет имени В. М. Кокова» Kabardino-Balkarian State Agrarian University named after V.M. Kokova Д-р с.-х. наук, проф. М. Н. Мамукаев, д-р с.-х. наук, проф. В. Х. Темираев, канд. биол. наук, доц. И. И. Кцоева, канд. биол. наук, доц. Ф. Н. Цогоева ФГБОУ ВО «Горский государственный аграрный университет» Gorsky State Agrarian University

Тяжелые металлы при попадании в организм птицы снижают мясную продуктивность, пище- вые и санитарно-гигиенические свойства мяса. Для устранения этих негативных факторов в питании мясной птицы применяют адсорбенты нового поколения. В ходе эксперимента установлено, что введение в рационы цыплятбройлеров с повышенным содержанием тяжелых металлов препарата ферроцин в дозе 0,3 % по массе корма обеспечило повышение пищевой ценности, экологической безопасности и органолептических свойств птичьего мяса. В частности, во время экспериментов у цыплят опытной группы 2 по сравнению с контролем было зафиксировано снижение в белом мясе концентрации цинка в 2,0 раза, кадмия — в 2,3 и свинца — в 2,9 раза (во всех случаях значения ниже ПДК).

The influence of mixes with the preservative effect on storage stability of poultry chopped ready-to-cook products

When entering the poultry body, heavy metals reduce meat productivity, nutritional and sanitaryhygienic properties of meat. Adsorbents of the new generation are used to eliminate these negative factors in nutrition of meat poultry. It was established over the course of the experiment that introductionof the adsorbent ferrocin at a dose of 0.3 % of feed mass into the diets of broiler chickens with the increased content of heavy metals ensured an increase in the nutritional value, ecological safety and sensory properties of poultry meat. In particular, a decrease in the zinc concentration by 2.0 times, cadmium by 2.3 times and lead by 2.9 times (in all cases the values were lower than MAC) was recorded during the experiment in white meat from the chickens of the experiment group 2 compared to the control.

Вы здесь: ГлавнаяArticles