Retrieve

Some of the articles published on the site of "Meat Industry", closed to public viewing.

To view these articles is equal to 90 rubles, you can make payments by any method convenient for you:

Subscribe to journal

АВТОРЫ: Д-р техн. наук, проф. Л. С. Кудряшов ФГБНУ «ФНЦ пищевых систем им. В. М. Горбатова» РАН V. M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems Канд. техн. наук О. А. Кудряшова «Всероссийский научно-исследовательский институт птицеперерабатывающей промышленности» — филиал ФНЦ «ВНИТИП» РАН (ВНИИПП) All-Russian Scientific Research Institute of Poultry Processing Industry — Branch of FSC ARRTPI RAS (ARSRIPPI)

КЛЮЧЕВЫЕ СЛОВА: Катепсин D, автолиз, электростимуляция, гемоглобин, кинетические констан­ты, величина рН, термостабильность

АННОТАЦИЯ: Установлено, что ферменты мышечной ткани проявляют активность в широком диапазоне рН: от 2 до 10; рассчитана константа Михаэлиса­Ментена (Km) катепсина D свиной мышечной ткани. При использовании в качестве субстрата гемоглобина, денатурированного мочевиной, определена максимальная скорость реакции (Vmax), выявлено влияние температуры и рН на активность катепсина D и установлена его термостабильность. Получены данные, свидетельствующие об интенсифицирующем действии электростимуляции на ферментативные процессы в мышечной ткани независимо от характера автолиза. Наибольший эффект электростимуляции зафиксирован при воздействии на животные ткани с нормальным ходом автолиза.

Biochemical properties of cathepsin D of porcine muscle tissue

Key words: Cathepsin D, autolysis, electrical stimulation, hemoglobin, kinetic constants, pH value, thermal stability.

Abstract. It was found that muscle tissue enzymes are active in a wide pH range from 2 to 10, the Michaelis­Menten constant (Km) of cathepsin D of porcine muscle tissue was calculated. When using hemoglobin denatured with urea as a substrate, the maximum reaction rate (Vmax) was determined, the influence of temperature and pH on the activity of cathepsin D was revealed and its thermal stability was established. Data were obtained indicating the intensifying effect of electrical stimulation on en­zymatic processes in muscle tissue, regardless of the nature of autolysis. The greatest effect of electrical stimulation was recorded when it was applied to animal tissues with a normal course of autolysis.

Вы здесь: ГлавнаяArticles