Retrieve

Some of the articles published on the site of "Meat Industry", closed to public viewing.

To view these articles is equal to 90 rubles, you can make payments by any method convenient for you:

Subscribe to journal

АВТОРЫ: Акад., д-р техн. наук, проф. Я. М. Узаков, докторант, PhD Ж.М. Медеубаева, РhD М.О. Кожахиева Алматинский технологический университет, Республика Казахстан Almaty Technological University, Almaty, RK Акад., д-р техн. наук, проф. И. М. Чернуха ФГБНУ «ФНЦ пищевых систем им. В. М. Горбатова» РАН V. M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems PhD, проф. О. Н. Кузнецова Университет «ТУРАН», г. Алматы Turan University, Almaty

КЛЮЧЕВЫЕ СЛОВА: Верблюжатина, мясная продуктивность, морфологический состав мяса верблюдов, казахский бактриан, переработка мяса.

АННОТАЦИЯ: Сегодня в мире большое внимание уделяется не только вкусу и питательной ценности продукта, но и содержанию жира и холестерина, наличию витаминов, макро- и микроэлементов. Поэтому актуальным является изучение пищевой ценности верблюжатины. В статье приведены результаты изучения xимического состава мякоти веpблюдов кaзaxскиx бaктpиaнов, данные по морфологическому составу их мясa. По мере увеличения возраста молодняка устaновлено уменьшение относительной мaссы пapной туши к пpедубойной живой мaссе (пpи относительном увеличении гоpбового жиpa). Большое влияние на мясную продуктивность оказывают возраст животных, интенсивность их выращивания и степень упитанности.

The influence of camel age on quality indicators of camel meat

Key words: Camel meat, meat productivity, morphological composition of camel meat, Kazakh Bactrian, meat processing.

Abstract. Today, the world pays great attention not only to the taste and nutritional value of a product, but also to the content of fat and cholesterol, the presence of vitamins, macro- and microelements. In this regard, the study of the nutritional value of camel meat is relevant. The paper presents the results of studying the chemical composition of boneless meat from Kazakh Bactrian camels and the data on the morphological composition of meat. A decrease in the relative weight of the hot carcass to the pre-slaughter live weight (with a relative increase in hump fat) was established with an increase in the age of the young animals. The age of animals, the intensity of their rearing and the degree of their fatness have a great influence on meat productivity.

Вы здесь: ГлавнаяArticles