Retrieve

Some of the articles published on the site of "Meat Industry", closed to public viewing.

To view these articles is equal to 90 rubles, you can make payments by any method convenient for you:

Subscribe to journal

АВТОРЫ: Н. Г. Гулиева, д-р с.-х. наук, проф. Р. Б. Темираев, д-р с.-х. наук, проф. В. Р. Каиров, канд. с.-х. наук, доц. Э. С. Дзодзиева ФГБОУ ВО «Горский государственный аграрный университет» Gorsky State Agrarian University Д-р техн. наук, проф. А. С. Джабоева, канд. биол. нау к, доц. Л. Ж. Ширитова ФГБОУ ВО «Кабардино-Балкарский государственный аграрный университет имени В.М. Кокова» Kabardino-Balkarian State Agrarian University named after V.M. Kokova

КЛЮЧЕВЫЕ СЛОВА: Молодняк свиней, откорм, тяжелые металлы, адсорбент, антиоксидант, мясная продуктивность, потребительские свойства мяса, экологическая безопасность.

АННОТАЦИЯ: Перед производителями свинины остро стоит проблема эффективного блокирования миграции тяжелых металлов по трофической цепи: почва — корм — организм свиней — мясо и мясные продукты. Решению этой проблемы может помочь широкое использование в составе рационов откармливаемого молодняка свиней витамина С в дозе 0,03 % и препаратов адсорбента, в частности, хелатона в количестве 0,02 % от нормы сухого вещества. Авторы установили, что это будет способствовать повышению потребительских и санитарно- гигиенических характеристик свинины (производимой в техногенной зоне) и образцов блюда «Шашлык из свинины».

Increasing consumer properties of pork produced in the technogenic zone

Key words: Young pigs, fattening, heavy metals, adsorbent, antioxidant, meat productivity, consumer properties of meat, environmental safety.

Abstract. Pork producers face an acute problem of effectively blocking the migration of heavy metals along the trophic chain: soil — feed — pigs' bodies — meat and meat products. The widespread use of vitamin C at a dose of 0.03% and adsorbents, in particular, chelaton in an amount of 0.02% of the dry matter norm in the diet of fattening pigs can facilitate the solution to this problem. The authors established that this contributed to an increase in consumer and sanitary and hygienic characteristics of pork (produced in the technogenic zone), and samples of the «Pork shashlik» dish.

Вы здесь: ГлавнаяArticles