Retrieve

Some of the articles published on the site of "Meat Industry", closed to public viewing.

To view these articles is equal to 90 rubles, you can make payments by any method convenient for you:

Subscribe to journal

АВТОРЫ: Ал Али Гина, Грикшас С. А., Козлов А. В., Кореневская П. А., Сычев Р. В.

АННОТАЦИЯ: В данной статье представлены материалы по производству мясных рубленых полуфабрикатов из мяса гусей с заменой в фарше котлет 15 % и 30 % мясом цыплят-бройлеров. Исследования проводили на кафедре технологии производства и переработки продуктов животноводства РГАУ-МСХА имени К.А. Тимирязева. Для определения оптимального соотношения в рубленых мясных полуфабрикатах мяса гусей и цыплят-бройлеров разработали рецептуру производства котлет на основе расчетов экспертной системы «МультиМитЭксперт». Наибольший выход мясных полуфабрикатов был получен в базовых (контрольных) образцах готовой продукции – 92,0 %, это выше по сравнению с котлетами, произведенными с заменой 30 % мяса цыплят-бройлеров. Благодаря органолептическая оценка изделий установлено, что лучшие показатели имели котлеты, полученные с использованием в фарше 55 % мяса гуся и 15 % филе цыплят-бройлеров.

Ключевые слова: рубленные мясные полуфабрикаты, мясо гусей, мясо цыплят-бройлеров, химический состав, энергетическая ценность

Technology of minced semi-finished products from goose meat.

Authors: Al Ali Gina, Grikshas S.A., Kozlov A.V., Korenevskaya P.A., Sychev R.V.

Abstract. This article presents materials on the production of minced meat semi-finished products from goose meat with the replacement with 15% and 30% broiler chicken meat in minced cutlets. The research was carried out at the Department of Technology of Production and Processing of Livestock Products of the Russian State Agrarian University-Moscow Agricultural Academy named after K.A. Timiryazev. To determine the optimal ratio of goose meat and broiler chicken meat in minced meat semi-finished products, a recipe for the production of cutlets has been developed based on calculations of the expert system “MultiMeatExpert”. The highest yield (92.0%) of meat semi-finished products was obtained in the basic (control) samples of finished products, which was higher compared to cutlets produced by replacing with 30% of broiler chicken meat. An organoleptic assessment of the finished cutlets showed that the best indicators were in the cutlets obtained using 55% goose meat and 15% broiler chicken fillet in minced meat.

Keywords: minced meat semi-finished products, goose meat, broiler chicken meat, chemical composition, energy value

Вы здесь: ГлавнаяArticles